Yeni düzenlem ileTİB, mahkeme kararı olmadan 24 saat internete erişimi engelleyebilecek.

Bildiğiniz gibi Türkiye’de internetin resmi olarak kesilmesi için ilk önce mahkeme kararı gerekiyor ve hiçbir kurum doğrudan interneti kesemiyor. Ancak yeni internet düzenlemesini açıklayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, artık TİB tarafından internetin mahkeme kararı olmadan kesilebileceğini söyledi.

Bu yasa hakkında konuşan Elvan, “Anayasamızın 22. maddesine tamamen uygun bir düzenleme, daha önce çıkarılan kanunun Anayasa Mahkemesinden dönme nedeni, kamu düzeni ve milli güvenlikle ilgili hususlarda daha önceki düzenlemede karar mercini Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı olarak koyulmuş olmasıydı. Burada bir değişiklik yaptık. Bu konuda karar vermesi gereken ‘ilgili bakan ve bakanlıktır’ diye düşündük. Ben herhangi bir sorun olacağını düşünmüyorum. Tamamıyla Anayasamızın 22. maddesine uygun” dedi.

Yeni düzenlemeyle göre Başbakanlık veya ilgili bakanlığın başvurusuyla TİB, mahkeme kararı olmadan 24 saat internete erişimi engelleyebilecek. Başbakanlık ya da ilgili bakanlık “Bu kamu düzeni ve milli güvenliği ilgilendiren bir husustur” diyerek durumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) bildirilecek. TİB de geçici olarak erişimi engelleyecek. Bu noktada 24 saat içerisinde mahkemeye başvurma zorunluluğu getirilecek. Ve TİB de, böyle bir durumda, erişimi engelledikten sonra hemen, 24 saat içerisinde mahkemeye başvuracak.

Erişim için nihai karar mahkeme tarafından verilecek. Eğer mahkeme, erişimin engellenmesine veya içeriğin çıkarılmasına karar verirse, erişim engellenecek ya da içerik çıkarılacak. Eğer mahkeme, “Hayır erişim engellenmesin, içerik de çıkarılmasın” derse, o şekilde devam edecek.

Bakan Elvan, yeni internet düzenlemesine ilişkin, “Eğer herhangi bir içerik veya yer sağlayıcısı, mahkeme kararına rağmen içeriğin çıkarılmasını ve yahut o ilgili bölümün engellenmesini sağlamıyorsa 500 bin liraya kadar ceza uygulaması getireceğiz” dedi.

Kaynak: Haber 7


1419540536_model-android-.jpg

1419540565_microsoft-lumia-1030-ile-iphone-6-yanyana.jpg

1419540610_galeri.jpg

Author

AP Yazılım

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir