Haberler

NASA’nın hedefinde bu defa Venüs gezegeni var

NASA, en sıcak gezegenlerden biri olan Venüs’te bulut şehirleri kurmayı planlıyor.

ABD uzay araştırmaları kurumu NASA bir süredir 2030 yılında Mars’a düzenleyeceği uzun soluklu yolculukla ilgili yapılan hazırlıklarla dünyayı heyecanlandırdı. Daha önümüzde uzun yıllar var ancak NASA’nın üzerinde çalıştığı bir başka proje daha var ve gelen haberler bu projenin 2030 yılından önce hayata geçebileceğini gösteriyor.

NASA’nın hedefinde bu defa Dünya’ya komşu olan Venüs’e gitmek var. Venüs konumu itibariyle Güneş’e en yakın gezegenlerden biri. Çok sıcak ve atmosferi sülfürik asitle dolu olan Venüs’e bir uzay aracı pek mümkün görünmüyor.

NASA bilim adamları bu sebeple  atmosferin üst kısımlarında konumlandırılacak ve balonlarla atmosferde durabilecek bir laboratuvar geliştiriyor. HAVOC adlı laboratuvarı geliştirilen bilim adamları gezegene gidildikten sonra yüzeyden 50 kilometre yukarıda asılı duracak bir helyum balonunu devreye sokmayı planlıyorlar. Venüs’ün yoğun atmosferi HAVOC’ın havada sabit durmasını kolaylaştıracak ve kaşif balonu yüzeyden uzakta olduğu için de yüksek ısıdan etkilenmeyecek.

Venüs’e gerçekleştirilecek ilk yolculuklarda insansız araçlar kullanılacak. Atmosferin incelenmesi, sıcaklık seviyesi gibi HAVOC projesi için gerekli bilgilerin temin edilmesinin ardından bu defa diğer aşamaya geçilerek, HAVOC projesi kapsamında ilk astronot ekibi Venüs’en gönderilecek. 

Author

AP Yazılım

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir