Haberler

Türk şirket İkizin Teknoloji, zararsız 3D tarama sistemi geliştirdi

Tamamen zararsız 3D tarama artık mümkün.

Üç boyutlu yazıcılar dünyayı değiştirmeye başladı. Yakın gelecekte süs eşyasından, otomobilinize kadar birçok ihtiyacınızı bu yazıcılardan çıkarabileceksiniz. Aynı zamanda kendi kopyanızı ya da sevdiklerinizin ufak bir figürünü üç boyutlu yazıcıdan basmak için müthiş bir adım atıldı. Geçtiğimiz yıllarda örneğini sadece bilimkurgu filmlerinde gördüğümüz üç boyutlu yazıcılar, yavaş yavaş tüketicilerin elinde yaygınlaşmaya başladı. İlk başta, endüstriyel anlamda kullanılan bu teknoloji, şimdi eğlenceden sağlığa kadar birçok konuda hayatımızı değiştiriyor.

Ancak, bu yazıcılarla bir ürünün kopyasını basmak için onun taranması gerekiyor. Ev kullanıcıları için oldukça karmaşık olan bu süreç, söz konusu insan vücudu ve sağlık olduğunda tehlikeli boyutlara ulaşabiliyordu. Tarayıcıların içerdiği radyoaktif maddeler insan sağlığını tehdit ediyordu. Yurtdışında da örnekleri görülen, üç boyutlu yazıcıyla kişilerin bire bir kopyası olan biblolar üreten firmaların en büyük sıkıntısı, kullanıcının sağlık sebepleri nedeniyle bu işlemden çekinmesiydi. Daha yeni yeni oluşan sektörün önünü tıkayan, tüketicilerin korkularına karşı çözüm ülkemizden çıktı. Sektörün önünü tıkayan bu soruna Türk aklı çözüm oldu.

1421402981_ikizin-1.jpg

Türk Ar-Ge’si Tüketicilerin Korkularını Yendi

 İkizin Teknoloji, Türk mühendis ekibiyle birlikte 2013 yılında bu soruna çözüm olmak için Ar-Ge çalışmalarını başlattı. Geçtiğimiz yıl meyvelerini alan şirket, insan sağlığına tamamen zararsız olan tarayıcı kabini adını verdikleri teknolojiyi geliştirdiler.

3 boyutlu tarama kabinini, ilk etapta hediye sektöründe kullanan firma yakın gelecekte büyük atılımlar yapmak istiyor. İkizin Teknoloji, ülkemizde ilk kez yapılan bu teknolojiyle müşterilerinin birkaç saniye içerisinde detaylı taramasını gerçekleştiriyor.

Üç boyutlu yazıcılar, animasyon filmlerinde kullanılan teknolojinin bir benzeriyle baskı işlemini gerçekleştiriyor. Katman katman alınan görüntüyü işleyen üç boyutlu yazıcı, bir nesnenin iç katmanından dışına kadar her türlü ürünün kopyasını basabiliyor.

Türkiye Üç Boyutlu Tarama Teknolojisini İthal Etmeye Başlayacak

İkizin Teknoloji, Özdilek Park ve Forum İstanbul’da açtığı mağazalarıyla, tüketicilere kendilerinin ya da sevdiklerinin ikizi gibi duran biblolar basma olanağı sunuyor. Birkaç saniye süren tarama işleminden sonra, tüketici 7 gün sonra üç boyutlu yazıcılar tarafından detaylıca basılmış biblosuna sahip oluyor.

İkizin Teknoloji Genel Müdürü Birkan Şahi sektöre getirdikleri kolaylığı şu sözlerle anlattı “Bir kişinin biblosunun üretilebilmesi için sadece hizmet verdiğimiz İkizin mağazalarını ziyaret etmeniz ve 3 boyutlu taramanızı birkaç saniye içinde gerçekleştirmeniz yeterli olacaktır. Ardından 3 boyutlu üretim süreci 3-7 gün gibi kısa sürede tamamlanmakta ve müşterilerimize ikiz bibloları teslim edilmektedir.”

1421403036_ikizin-genel-muduru-birkan-sahi.jpg

Tüketiciler yerli Ar-Ge sonucu çıkan çözümü oldukça beğenmiş durumda. Yoğun ilgi sadece ülke içerisinde de sınırlı değil. 3 boyutlu tarama teknolojisi, diğer ülkelere ithal edilmek üzere. İlk talep Azerbaycan’dan gelmiş durumda.  Şahi konuyla ilgili gelişmeleri bu sözleriyle duyurdu; “3 boyutlu tarama ve baskı dünyasındaki Ar-Ge çalışmaları hızla devam etmektedir ve bu konuda çok farklı çözümler ile yakın geleceğimizin şekilleneceği de bir gerçektir. İkizin Teknoloji olarak biz de bu konudaki gelişimimizi devam ettirmekteyiz ve ülkemizin 3 boyutlu tarama teknolojisi alanında ithal yapabilen konuma gelmesi ile birlikte ülkemizin cari açığının kapanması konusunda katkıda bulunmuş olmaktan onur duyacağız.

İlk ithalatımızı kardeş ülke Azerbaycan’da Ekizin markasının oluşturulması ve İkizin konsepti ile teknolojisinin kullanılarak hizmet verilmeye başlaması ile yapmış bulunmaktayız. Yakın tarihte de farklı ülkelerden birçok talep alarak 2015 yılına da umut verici gelişmeler ile girmiş olmaktan son derece mutluyuz”

Üç Boyutlu Yazıcılar Neler Yapabiliyor?

1421403025_ikizin-2.jpg

Günümüzde birçok teknoloji uzmanı, üç boyutlu yazıcıların son yılların en büyük buluşu olduğunu söylüyor. İlk başlarda, basit süs eşyaları ve görsel amaçla ürünlerin üretiminde kullanılan bu yazıcılar artık tıptan, otomotiv sektörüne kadar farklı konularda da hizmet veriyor.

Yapay kalp ve organ üretimi için test edilen üç boyutlu yazıcılarla, geçtiğimiz aylarda tamamen çalışan bir otomobil de basıldı. Özellikle yedek parça ya da ev eşyası üretimi konusunda üç boyutlu yazıcıların tüm sektörleri değiştireceği düşünülüyor. Bazı modacılar şimdiden bu konuda yatırıma başladı, üç boyutlu yazıcıların elinden çıkmış ilk konsept kıyafetler moda günlerinde tanıtılıyor.

Büyük oyuncak firmalarıyla bu teknolojiden erkenden yer alıp, kullanıcılara kendi yazıcılarından basabilecekleri ürünler sunmaya başladılar bile.

 

Author

AP Yazılım

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir