Haberler

Alessandro Volta’nın doğum günü Google’a Doodle oldu

Pilin mucidi Alessandro Volta’nın bugün doğum günü!

Özel günlerde anasayfasında Doodle yayınlayan Google, bugün de pili icat eden İtalyan ünlü fizikçi Alessandro Volta için Doodle yayınladı.

Ünlü fizikçi Alessandro Volta’nın doğum gününü unutmayan Google, anasayfasında oldukça şık bir Doodle yayınladı. Doodle ışıklı tasarımı ile ilgi çekici görünüyor. Peki Alessandro Volta kimdir?

1424241466_6.jpg

ALESSANDRO VOLTA KİMDİR?

Alessandro Volta İtalyan fizikçisidir. 18 Şubat 1745’de İtalya Como’da doğmuştur. Yine aynı yerde 5 Mart 1827’de 82 yaşında iken hayata veda etmiştir. Alessandro Volta küçük yaşlarda fiziğe ilgi duydu. 1769’da elektrikle ilgili ilk eserini yayımladı. 1774′ te Como Lisesi’nin yöneticiliğine getirildi. Alessandro Volta 1775’te elektofor adını verdiği elektrik üretip saklayabilen aracı yaptı. 1776’da metan gazını buldu. 1799’da Pavia Üniversitesi’nde deneysel fizik profesörlüğüne getirildi.

Alessandro Volta, sinirin ve kasın sadece bir elektrik şokuna cevap vermekte olduklarını anladı. Önemli olan şey, iki farklı metalin bir uçlarının birleşmiş olmaları ve öbür uçlarının iletken bir eriyikle (kurbağanın bacağındaki zayıf elektrolitik eriyik) ayrılmış bulunmalarıydı. Hayvan dokusu hiç de gerekli değildi. Alessandro Volta, 1779′da, salamuraya bakır ve çinko çubuklar daldırarak ve bunları birleştirerek,ilk basit pili yaptı. Onları birleştiren devrede bir elektrik akımı akıyordu. Akım, o vakte kadar elde edilenlere göre, çok daha büyüktü ve çok daha uzun müddet devam ediyordu. Alessandro Volta, basit pilleri seri halinde bağlayarak daha yüksek elektrik basınçları (voltajları) elde edilebiliyordu.

Bu fikir volta piline götürdü ve bunun sonuncuda salamuraya ya da aside batırılmış çuha yuvarlaklarıyla ayrılmış, sırayla çinko ve bakır yuvarlaklar vardı. Alessandro Volta 1800’de en büyük buluşu olan elektrik pilini gerçekleştirdi. 1782’de Fransız Bilimler Akademisi’nin, 1791’de Royal Society’ nin üyeliğine seçildi. 1881’de elektrik potansiyel farkı birimi onun arasına volt olarak adlandırıldı. Tuzlu su içine batırdığı bakır ve çinko elektrotlardan oluşan pille ilk kez sürekli elektrik akımı sağlayan bir üreteç geliştirdi. 1801’de Napolyon tarafından ödenek bağlanan Alessandro Volta Paris’e çağrıldı. İtalya Krallığı’nın kontu ve senatörü unvanını aldı.Basit pilin keşfi Alessandro Volta’ya atfedilir, fakat kendisi hiç bir vakit, pilin çalışması için doğru bir izah bulamadı. Alessandro Volta, Elektrik akımını, yanlış olarak iki metalin gerçek değerlerine atfetti, halbuki gerçekte, elektrolitin çinko çubuklar üzerine kimyasal etkisinin sonucudur.

Author

AP Yazılım

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir