Haberler

Marmara Belediyeler Birliği’nden e-atık’a Destek

Recep Altepe’den örnek davranış.

İstanbul’da 5-6 Mart 2015 tarihleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü’nde gerçekleştirilecek Elektrikli ve Elektronik Atık Zirvesi’nin ulusal iş ortağı Marmara Belediyeler Birliği (MBB) ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, elektronik atıkların entegre atık yönetimi içerisinde önemli yeri olması sebebiyle belediyeleri çok yakından ilgilendirdiğini belirterek, “Elektronik atıkların en yoğun üretildiği bölgede hizmet verdiğimiz için MBB olarak Elektrikli ve Elektronik Atıklar Zirvesi’ni çok önemsiyoruz” dedi.

172 belediyenin üye olduğu MBB’nin bu yıl 40’ıncı yılını kutladığını belirten Başkan Altepe, birliğin kuruluşundan bu yana, başta Marmara Denizi olmak üzere çevre kirliliğini kontrol altına alma ve ortadan kaldırma felsefesiyle yolunda ilerlediğini kaydetti.

Bu kapsamda çevre ve enerji verimliliği alanlarında projeler geliştirmenin yanı sıra yönetim, hukuk ve finansal danışmanlıklar vererek belediyelere destek olduklarını ifade eden Altepe, “Elektronik atıkların yönetimi belediyeleri çok yakından ilgilendiren bir konu. Elektronik atıklarla ilgili mevzuat oluşması sürecinde en aktif desteği olan kurumlardan biri olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yakın temas halinde önemli çalışmalar yaptık. Elektronik atıkların, entegre atık yönetimi içerisinde önemli bir yeri olduğunu düşünüyor, bu bağlamda belediyelerimizle sürekli istişare toplantıları gerçekleştiriyoruz. Belediyeleri bu kadar yakından ilgilendiren bir konuda, elektronik atıkların en yoğun üretildiği bölgede hizmet verdiğimiz için de Elektrikli ve Elektronik Atıklar Zirvesi’ni Marmara Belediyeler Birliği olarak çok önemsiyoruz” dedi.

1424431387_recepaltepe.jpg

Başkan Altepe’den Belediyelere Çağrı

Altepe, Türkiye’de e-atık sektörünün Avrupa kadar gelişmiş olmamasına karşın son yıllarda yapılan hukuki çalışmalarla sektörün ivme kazandığına işaret ederek, şunları söyledi:

“Elektrikli ve elektronik atık üreticilerini temsilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir kuruluş belirlenmesinin yanı sıra, Atık Getirme Merkezleri Tebliği’nin de yayınlanması, hem özel sektörün hem de yerel yönetimlerin konuyu artık daha sistematik bir şekilde ciddiyetle karşılayacağı anlamına geliyor.”

Geçen yıl düzenlenen I. Uluslararası İstanbul Karbon Zirvesi’ne de destek verdiklerini hatırlatan Altepe, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) ve Enerji Verimliliği Derneği’nin birlikte düzenlediği Elektrikli ve Elektronik Atık Zirvesi’ne de ‘ulusal iş ortağı’ olduklarını vurguladı.

Altepe, zirve kapsamında Marmara Belediyeler Birliği’nin düzenleyeceği özel oturumda elektronik atık yönetiminde belediyelerin rolünün konuşulacağını ve özellikle 6360 sayılı yasadan sonra statüsü değişen belediyelerin bu oturuma özel ilgi göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

Author

AP Yazılım

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir