Haberler

İşte pirinç tanesinden bile küçük bilgisayar Micro Mote!

Bu bilgisayar pirinç tanesinden bile küçük.

Bizlere alışık olduğumuz özellikleri sunan hangi bilgisayar türü olursa olsun masaüstü, tablet, dizüstü veya akıllı telefon, hepsinin de ortak noktası bol elektrik ve uzun pil ömrüdür. Ancak, son zamanlarda Michigan Üniversitesi’nden gelen araştırma sayesinde gelecekte bu durum değişebilir.

CNET raporlarına göre, Michigan Üniversitesi araştırmacıları bir proje üzerinde on yıl çalıştıktan sonra, bir pirinç tanesinden biraz daha küçük tamamen işlevsel bir bilgisayar geliştirdi. Michigan Micro Mote (M^3) adlı minik bilgisayar, toplam bir milimetre küp kadar bir hacme sahip. Cihazın tıp ve sanayi başta olmak üzere çeşitli alanlarda uygulanabilecek bazı kullanışlı özellikleri sunan dünyanın en yetenekli ve en küçük özerk bilgisayar olduğuna inanılıyor. M^3, EKG gerçekleştirebilir ve bir vücuda enjekte halinde kan basıncı ve sıcaklığı ölçebilir.

Ayrıca araştırmacılar geleneksel bilgisayarlar kadar enerji tüketmeden çalışması için bir yol buldu çünkü M^3 çok küçük. Böylece, büyük pillere ihtiyaç azalmış oldu. Program ve ışın yoluyla enerjisini karşılayan mini bilgisayarın ekrana, klavye ve mause gibi aksesuarlara bağlanabilmek için araştırmacıların farklı bir yol icat etmek zorundalar. Micro Mote verilerini, geleneksel radyo frekansları aracılığıyla merkezi bir bilgisayara bilgi olarak göndermek mümkün.

1428682714_temperature-sensing.jpg

Author

AP Yazılım

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir