Haberler

TSK’dan mayına, rokete, bombaya dayanıklı Ejder Yalçın 4×4 hamlesi!

Türk Silahlı Kuvvetleri Nurol yapımı ‘Ejder Yalçın’ adındaki 4×4 muharebe araçlarından 50 adet satın aldı.

Son günlerde ülkemizin özellikle doğu kesiminde yaşanan terör saldırıları ve şehit haberleri ülke genelinde olduğu gibi bizleride üzmekte. Söylenecek çok söz var ancak bulunduğumuz platform açısından bunları burada söylemek etik olmayacaktır diye susmayı tercih ediyoruz.

Yaşanan olaylar sonucunda Türk Silahlı Kuvvetleri kendi özel timlerinin kullanmaları adına ilk olarak 2013 yılında üretilen ve geliştirilip güçlendirilen Ejder Yalçın 4×4 isimli muharebe araçlarından 50 adet satın aldı. Türk mühendisleri tarafından geliştirilen araçlaçlardan ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü 11 adet satın aldı. Söz konusu bu araçların özellikle doğu bölgesinde kullanılacağı söyleniyor.

1442233115_img20150914150030.jpg

Nurol Makina’nın 2012 yılının son çeyreğinde başlattığı tasarım çalışmaları tamamlanan ve EJDER ailesinin yeni üyesi olan EJDER YALÇIN 4×4’ün ön prototipi IDEF 2013 fuarında sergilenmiş ve gerek Türk ve yabancı kullanıcılar gerekse uzmanlar tarafından olumlu eleştiriler yapılmıştı. Fuarı müteakip geliştirme çalışmaları tamamlanan EJDER YALÇIN 4×4 kalifiye edilerek seri üretime geçirildi.

1442233137_img20150914150058.jpg

EJDER YALÇIN 4×4 etkileyici tasarımı, üstün arazi performansı, beka özellikleri, operasyonel kabiliyetleri ve sınıfında yüksek iç hacme sahip olan araçlardan birisi olmasıyla ön plana çıkmaktadır.  Kullanım özelliklerine göre 4 tona kadar faydalı yük taşıma kapasitesine sahip olan EJDER YALÇIN 4×4 üzerine farklı silah kuleleri entegre edilebilmektedir. EJDER YALÇIN 4×4 aynı platformda Keşif, Komuta-Kontrol, İç güvenlik, Ambülans, KBRN aracı, Silah taşıyıcı ve Muharebe aracı olarak kullanılabilmesi ile aracın modüler ve çok yönlü yapısı dikkat çekmektedir.

1442233162_img20150914150656.jpg

Üstün Koruma Özellikleri

EJDER YALÇIN 4×4 ün öne çıkan tasarım parametrelerinden bir tanesi içindeki personelin yüksek koruma altında görevlerini yapabilmesidir. EJDER YALÇIN 4×4 yüksek balistik korumaya sahiptir. Aynı şekilde “V” yapılı gövde tasarımı, özel koltukları ve yüzer taban sistemi ile mayına ve el yapımı patlayıcılara (IED) karşı yüksek koruma sağlamaktadır. Yüksek faydalı yük taşıma özelliği nedeniyle kullanıcı isteklerine göre ilave zırh takılabilme imkanı mevcuttur. Ayrıca “bird cage” uygulaması ile RPG saldırılarına karşı da koruma sağlayabilmektedir.  Aracın üzerinde yer alan sis havanları/ bomba atar aracın bekasında yardımcı unsurlardan birisidir.

1442233191_img20150914150001.jpg

Üstün Arazi Performansı

EJDER YALÇIN 4×4 askeri birliklerin ve güvenlik güçlerinin kırsal ve kentsel alandaki her türlü ihtiyaçlarına cevap veren dinamik bir araçtır. Büyük lastik çapı, geniş lastikler ve bütün tekerlerde bulunan tam bağımsız süspansiyon sistemi ile yüksek arazi sürüş performansı sağlamaktadır. Kilitli diferansiyel sistemi sayesinde asfalt yolda 4×2 özelliğine geçirilebilmektedir. Her tekerlekte bulunan Merkezi Lastik Şişirme Sistemi ( CTIS ) sürekli lastik basınçlarını kontrol etmekte ve hareket halindeyken lastik basınçlarını değiştirmeye olanak sağlamaktadır.Bu özellik sayesinde EJDER YALÇIN 4×4 zorlu arazi şartlarında üstün performans sağlayabilmekte.

1442233209_img20150914150127.jpg

Taktik Kabiliyetler

EJDER YALÇIN 4×4 özel tasarımı sayesinde içerisinde bulunan personelin kolay, rahat ve ergonomik intikalini sağlayacak oturma düzenine sahiptir. Oturma düzeni aracın kullanma amacı ve kullanıcının ihtiyaçlarına uygun olarak farklı konfigürasyonlarda düzenlenebilir. Araç üzerindeki kapı konfigürasyonu personelin hızlı giriş/çıkışına imkan sağlamaktadır. Gövdede ve ön camda yer alan atış mazgalları farklı silahların rahatlıkla kullanımına imkan sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Araç üzerinde yer alan gündüz/gece görüş sistemleriyle farklı ortamlarda izleme kabiliyeti sağlanmaktadır. Aracın gerektiğinde kendisini kurtarabilmesi veya farklı unsurlara yardımcı olabilmesi açısından araç üzerinde hidrolik tahrikli kurtarma vinci yer almaktadır. Benzer şekilde personelin rahatlıkla lastik değiştirmesini teminen yedek lastiğin yerleştirildiği kısımda bir vinç sistemi entegre edilmiş.

Koruma Özellikleri;

  • Kinetik enerjili mermilere karşı yüksek koruma
  • El yapımı patlayıcı (EYP) ve mayın patlamalarına karşı yüksek koruma
  • «Bird Cage» opsiyonu ile roket saldırılarına karşı üstün koruma
  • İlave cıvatalanabilir zırh plakaları ile arttırılabilir balistik koruma seçenekleri
  • “V” yapılı gövde tasarımı ile mayın patlamalarına karşı koruma
  • Mayın patlaması şokunu sönümleyen askılı koltuk ve yüzer taban sistemleri

Üstün Taşıma Kapasitesi ve İç Hacim;

  • 4 ton’a kadar faydalı yük taşıma kapasitesi.
  • Yüksek personel taşıma kapasitesi.
  • Farklı silah sistemlerinin kolay entegrasyonu

Opsiyonel Özellikler;                                                                                                                                                                                                                                                                    

  • Hidrolik tahrikli kurtarma vinci.
  • İçeriden Kumandalı Silah İstasyonu
  • Manuel Kumandalı Silah İstasyonu
  • Sis Havanları/Bomba Atar
  • Gündüz/Gece Görüş Sistemleri
  • Personel bölmesi infilak Bastırma ve Yangın Söndürme Sistemi
  • Arka Rampa

Temel Araç Özellikleri

Personel 11 kişiye kadar
Uzunluk 5421 mm
Genişlik 2486 mm
Yükseklik 2300 mm
Karın Altı Yüksekliği 400 mm
Aks Açıklığı 3100 mm
Muharebe Ağırlığı 12.000 -14.000 kg
Hız 110 km/saat
Menzil 600 km
Motor Cummins
Azami Güç 300 BG@2,100 Rpm
İvmelenme 0 – 40 km/s 6 sn
Süspansiyon Spiral Yay ve Amortisör, Alt&Üst Kola Sahip Tam Bağımsız Süspansiyon Sistemi
Dik Engel Aşma 0.5 m
Hendek Atlama 1.1 m
Sudan Geçiş 0.7 m
Meğil Tırmanma %70
Yan Eğim %30
Dönüş Yarıçapı 7.5 m
Silah Sistemleri Opsiyonel olarak; 
– 7.62 mm Mak.Tf. 
– 12.7 mm. Mak Tf. 
– 25, mm uçaksavar. 
– 40 mm. otomatik bomba atar ile teçhiz edilebilmektedir.

Öte yandan el yapımı patlayıcı, mayın, roket dahil her türlü bombaya karşı tam koruma sağlama özelliğine sahip olan Ejder Yalçın’ın maliyetinin 550 Bin Euro olduğu söyleniyor. Bu satın alımda şimdiye kadar yapılan herhangi bir operasyon ve ya saldırıda hiçbir Ejder Yalçın aracı kaybı olmamasının etkili olduğu ve kara harekatı adına en sağlam araçlar arasında gösterildiği bildirildi.

Author

AP Yazılım

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir