Haberler

Mac OS X Yosemite genel özellikleri

Apple’ın yeni nesil işletim sisteminin özelliklerini irdeliyoruz

Apple geçtiğimiz Haziran ayında düzenlediği Geliştiriciler Konferansında yeni nesil işletim sistemi Yosemite’ı gözler önüne sermişti. Milyonlarca Mac kullanıcısını ilgilendiren bu güncelleme ile MAC tabanalı PC’ler büyük yeniliklere ve farklı farklı özelliklere kavuşuyor (Apple’ın tabiri).

Zaman içinde Mac OS X işletim sisteminin günden güne iOS platformuna yaklaştığına şahit olduk. Bu benzerlik Yosemite güncellemesi ile en üst seviyeye ulaştı ve artık Apple’ın uzun süredir uğraştığı kendi ekosisteminin tüm ürünlerinde kullanılması hayalini de gerçekleştirdiğini görmekteyiz.

Dün yapılan lansmanda Craig Federighi sahneye çıktı ve gerçekten oldukça ilginç bir tanıtım gerçekleştirdi. Lansmanı izlemeyen kişiler için açıkçası lansmanı kısaca anlatalım.

Apple Yazılım Direktörü ve Kıdemli Başkan Yardımcısı Craig Federighi Yosemite için bulut servisleri üzerinden tüm işletim sistemlerinin bir arada çalıştırıldığına, Mac PC’lerden artık telefon aramalarına cevap verip, SMS yazılabileceğine ve bunların kendi iPhonemuz üzerinden gerçekleitrileceğini bizlere tanıttı.

Apple Yazılım Direktörü ve Kıdemli Başkan Yardımcısı Craig Federighi Yosemite ile “kişisel bilgisayarların” artık daha anlaşılabilir ve kolay bir kullanıma sahip olacağı belirtilirken bir önceki işletim sisteminde çalışan uygulamaların daha da geliştirildiğinin altı çizdi. Kullanılan ikonların artık daha güzel göründüğünden bahsedilierken  “trapografik” kelimesinin geçtiği bir cümleye bile şahit olduk.

OS X Yosemite’ın genel özellikleri ise şu şekide sıralanabilir.

  • Handoff ile OS X Yosemite kullanan bir bilgisayarda ki ekranı kapattıktan sonra telefondan, tabletten hatta akıllı saatten bile kullanmaya devam edebiliyoruz. (Chromebook’larda yıllardır kullanılan bir özellik değil miydi bu?)
  • Mail uygulamasında da özellikle resimlerin yeniden düzenlenmesi ve not ekleme seçeneklerinin eklnediğini görüyoruz.
  • Sadeliğin öne çıkartıldığı OS X Yosemite iOS 7’den alıştığımız kontrol merkezine de kavuştu. Bildirim merkezinin iOS 7 gibi oldukça iyi bir şekilde dizayn edildiğini görmekteyiz ki bu özelliği ilk kez Windows 8 ile birlikte görmüştük. OS X Yosemite’de ise bildirim çubuğu tek kelimeyle mükemmel görünmekte. 
  • Spotlight adı verilen arama çubuğu ile hem PC tabanlı hemde internet tabanlı aramalar yapabiliyorz; yani artık Google’a ihtiyacımız “kesinlikle” yok!
  • Sanırız tanıtımın en ilginç yanı Safari web browser’ın performansıyla öne çıkartılması oldu. JavaScript karşılaştırmasında Safari web browserın Chrome’dan tam 6 kat fazla performans verdiği iddia edildi.1413546178_ekran-alintisi.png
  • Safari web browser’ın diğer web browserlara göre 2 saat daha fazla pil ömrü sunduğu da Apple tarafından lansmanda öne çıkartılan başka bir iddiaydı. Oldukça ironik olan bu karşılaştırmayı ilerde ki günlerde yapacağımız testler ile sizlere spesifik olarak göstereceğimizi söylemeliyiz.1413546382_ekran-alintisi.png

Apple yeni neesil işletim sistemi OS X Yosemite ile oldukça iyi bir iş çıkartmış gibi görünüyor. Belirttikleri özelliklerin birçoğu daha önce farklı platformlarda kullanılıyor olsa da firma sıfır sorun yaratan işletim sistemi ile Microsoft’un en büyük rakibidir. 

Bir Mac kullanana kadar kendinizi bilgisayar kullanıyor zannetmemeniz gerektiğinin de altını çizmek gerekiyor diye düşünmekteyiz.

Peki siz yeni nesil işletim sistemi OS X Yosemite ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

Author

AP Yazılım

Leave a comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir